Volt egyszer egy Mórahalom…

Egyszer volt, hol nem volt …

Móradomb… volt egyszer egy domb. Nem is domb, inkább csak halmocska. A maga 10 méterével, amivel a környezete fölé magasodott, nemigen lehetett ennél többnek nevezni. Mégis a környező homokbuckák és az alföldi ember tanyarétjeként is nevezhető semlyékek számára ő volt a határban az óriás. Ez a tisztelet neveztette őt dombnak. Móra-dombnak.

Hogy miért pont Móra? Nehogy azt hidd, kedves olvasóm, hogy Móra Ferenc miatt. Nem, nem! Sokkal inkább az 1601-ben letelepedett Móra család miatt, kiknek itt volt birtokuk, de hogy mikortól, arról csak legendák szólnak. Egyik-másik szerint már a 17. században Móra pusztának hívták a környéket, és Móra halomnak a mi kis homokdombunkat.

Sajnos ma már hiába keresed szemeddel a tájban, nem fogod megtalálni. Az idő és a történelem – no meg a szükség – véget vetett az ő királyságának a vidéken. Széthordták, feltöltötték vele a mélyebb részeket az 1980-as években. A vigasz csak az, hogy a domb nem tűnt el, csak átalakult, és alapot képez az új házaknak, hogy azok biztosan álljanak, és otthonul szolgálhassanak a vidék lakóinak.

… volt egyszer egy másik dombocska is, ha nem is olyan magas, mint a Móra-domb. Kenyérváró – avagy humorosabban Kenyérleső – dombnak hívták, és ezt az elnevezést biztosan nem is téveszted össze semmivel. Pontosan azt jelenti, amit hallasz: kenyér váró. Ugyanis a juhászok délidőben ezen a dombon pihentek meg, s innen már messziről látni lehetett, amikor az asszonyok az ebéddel érkeztek. Hogy mennyire fontos és központi hely, azt ma az mutatja, hogy ezen a helyen áll Mórahalom római katolikus temploma, melynek védőszentje az egyik legismertebb Árpád-házi királyunk, Szent László.

… s volt még itt … no, mi volt még itt?! … Semmi. Csak egy szép, nagy puszta, ami Szeged városához tartozott. Nem is volt az olyan rég, édes gyermekem, alig két évszázada. Akinek itt volt birtoka, az főleg állatot tartott, s kaszálói voltak. Csak később próbálták a homokos-szikes talajból kivenni azt, amit lehetett: szőlőt s annak levét.

KapitányságAztán 1852-től Szeged városa bérbe adta ezeket a földeket, majd úgynevezett kapitányságokat ]hozott itt létre, és megszületett Alsóközpont, a mai Mórahalom elődje.

 

TemplomOrvosi rendelőket építettek, rendőrség és plébánia, elemi népiskola létesült, és megépíttették a Gazdasági Egyesület székházát. 1903-ban a templomot is felszentelték. Így született meg lassan a település központja. Forgalmas piacai és kereskedései, gőzmalma, a római katolikus templom Alsóközpontot egész Szeged-Alsótanya nagyobbik felének központjává tették.

S hogy mi történt aztán, édes gyermekem? Hajaj! Csak két világháborút ugrok át, s a mesém máris folytatódik. 1950-et írunk. A mi kis táltosunk tanyaközpontból faluvá fejlődött, és Mórahalom néven önálló községgé nyilvánították.

Innentől kezdve nálunk húsz év egy esztendő, ahogy a mesében mondják – vagyis húsz évente követik egymást a nagyobb események. 1970. január 1-jétől nagyközségi, 1989. március 1-jén pedig városi rangra emelték. Gondolj csak bele, édes gyermekem! Aligha akad a magyar Alföldön település, amely közel száz év alatt ilyen pályát futott be: a kizárólag tanyás településformától a várossá válásig.

S hogy mi történt 1950-től napjainkig? Azt itt hosszú lenne felsorolni. Ha kíváncsi vagy a rövidített változatra évszámokban, Kattints ide a linkért!