Mi virít itt?

Növények a homokon

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. A magam részéről hozzáfűzném azt is, aki a virágot szereti, az ott csodálja meg, ahol nyílik, és nem tépi le a száráról szegényt. Már csak azért sem, mert előfordulhat, hogy a növény védett – mint az itt felsoroltak többsége.

Akár kertekben, füves udvarokban is találkozhattok a tarka sáfránnyal, vagy az epergyöngyikével. (A leírásban olvasható összes növény nevére érdemes kattintani, mert mindegyik egy olyan linket tartalmaz, amely az adott növényről közöl fontos információkat.) Mindkettő kora tavaszi virág, amelyek a hideg telek után megmelengetik a szívünket, amikor apró színes szirmaikat bontják végre.

Májusban a néhol még mindig víz borította semlyéken. A semlyék szikesedő, vizenyős területek elnevezése. Mórahalom közvetlen környezetében ilyen terület a Csipak-semlyék is, ahol túra utakat is szoktak szervezni. tömegével nyílik a sárga mocsári gólyahír, lengedeznek a homoki árvalányhajak kalászai, a kisebb buckákon pedig lilán pompáznak a szibériai és a fátyolos nőszirmok.

Ebben az időszakban a legérdekesebbek azonban mégis az egymás közelében nyíló, rendszertani vonatkozásban az orchideák közé tartozó kosborfélék. E védett növények közül itt a leggyakoribb a mocsári kosbor, amelyből egymás mellett néhol több tucatnyit is látni. Kúpalakban álló lilásvörös virágzatával különleges látványt nyújt a vitézvirág, előfordul itt az egyik legkisebb, olykor csak tíz centisre megnövő hazai orchideaféle, a sömörös kosbor. és a nevét a kellemetlen illatanyagokat termelő virágairól kapó poloskaszagú kosbor. Szaporodását tekintve a legérdekesebb itt nyíló kosborféle a pókbangó, amelynek vékony zöld száron ülő apró vörösesbarna virágja pókra hasonlít. A hím nyolclábúak megtévesztéséért a növény még a nőstények feromonjához hasonlító illatanyagot is termel, így beporzását a párt kereső pókok végzik.

A növényekről képgalériát ITT találsz