Egységben az erő

Biztosan te is hallottad már ezt a mondást. Azt is tudod, hogy mit jelent: érdemes összefogni, ha a célunk egyezik, mert többen együtt gyorsabban és könnyebben boldogulunk.

A civil szervezetek is ezért jönnek létre. Olyan emberek fognak össze, akiknek hasonló az érdeklődési körük, hasonló területen dolgoznak, vagy éppen ugyanazon a területen szeretnének tenni valamit a többiekért.

Akár hiszitek, akár nem, ti magatok is érintettek vagytok ilyen szervezetben. Például, aki Martyinné Detti nénivel úszik, vagy ugrókötelezik, az a Viktória Sportegyesülettel van kapcsolatban.  Aki Ildivel forgatja a mazsorett botot, az az Arlechino Táncegyesületben érintett. Jó pár civil szervezet működik Mórahalmon, amelyek közül felsorolunk nektek most egy-kettőt:

Bástya Nyugdíjas Klub és Na

Bástya Nyugdíjas Klub

Mórahalmi Bástya nyugdiíjas klub,
Fotó: Schmidt A

Tagjaik természetesen nyugdíjasok.  A szervezet munkája az ő érdekképviseletük, részükre információk nyújtása, kulturális ismereteik gyarapítása.

Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület

Mórahalmon és a Homokháti Kistérség településein tevékenykedik a közösségek fejlesztéséért szociális, kulturális, környezetvédelmi, sport és egyéb területeken.

Homokhátságért Vidékfejlesztési Egyesület

A szervezet tagságába azok tartoznak, akik a homokháti kistérség településeiért, az itt élő emberekért dolgoznak. Tevékenységük főként gazdasági, szakmai, érdekképviseleti jellegű, amelyet továbbképzések szervezésével, szakmai programok kidolgozásával, közös pályázatok készítésével és megvalósításával töltenek ki.

 

Mórahalmi Gazdakör:

A Gazdakör nyilván a mezőgazdaságban dolgozókat igyekszik összefogni. Tagjainak érdekképviselete, részükre információk és szakmai ismeretek biztosítása a fő tevékenységük.

 

Mórahalmi Városi Sportegyesület:

A sportokkal kapcsolatban biztos nem kell sokat magyaráznunk. Céljuk nem csak az, hogy felkeltsék és fenntartsák az érdeklődést a sportágak iránt, hanem a sportolási lehetőség fejlesztése, biztosítása is.

 

Turisztikai Egyesület Mórahalom:

Ez a szervezet a turisztika területén ügyködő vállalkozókat, szolgáltatókat fogja össze. A falusi, gyógy- és wellness turizmus fejlesztése Mórahalmon a céljuk. Honlapjukon szállásokat, vendéglátó helyiségeket, Mórahalom és a környék látnivalóit, nevezetességeit mutatják be, illetve a programokra is felhívják az érdeklődők figyelmét.

 

Mórahalmi Lovas Klub:

A lovas klub célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a lovas sportot, lovaglást, fogathajtást, valamint a lovas hagyományőrzést, amatőr versenyeken segíteni tagjainak részvételét, emelni a lótenyésztés színvonalát.

 

Mórahalmi Hegyközség:

Mórahalom régen is jelentős szőlőtermő vidék volt, amint azt a város címere is mutatja. A szervezet a területén szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkozók érdekeinek képviseli, és igyekszik segíteni őket abban, hogy egyre jobb termékeket állíthassanak elő, és azokat legyen lehetőségük értékesíteni, eladni.

 

Madarásztói horgász-lovas Egyesület:

Az egyesület a természet és halállomány védelmével, horgászversenyek, túrák, találkozók szervezésével, lovas oktatással, táborokkal, gyógy-terápiával, felvonulásokkal, bemutatók szervezésével, rendezésével foglalkozik.

 

SZÉP-KÖR környezetvédelmi és Városszépészeti Közhasznú Egyesület

Ez az egyesület azt tűzte ki célul, hogy a természeti értékeinket védje, és tegyen minél többet azért, hogy a környezetünk mind a városban, mind külterületen minél hívogatóbb, minél szebb legyen.

 

Ifjúsági egyesületek régen és ma

Már Petőfi óta tudjuk, hogy a fiatalok véleménye fontos, tetteik meghatározóak egy közösség életében. Náluk a lendület, övék a jövő.

Mórahalmon az ifjúsági szerveződés nagy múltra tekint vissza, az önkormányzat, illetve a város vezetése mindig szívén viselete, és támogatta a szerveződést.

Régebben – még az 1990-es években több ifjúsági szerveződésben is részt vállaltak a helyi fiatalok. Így például a DALISZ (Dél-Alföldi Ifjúsági Szervezet) is büszkélkedhetett mórahalmi csoporttal. De volt itt ÉRTED Ifjúsági Egyesület, Ifjúság-Hűség-Barátság Klub, 4H Klub, melyeknek tagsága mindig a fiatalok köréből került ki, és akik a helyi fiatalok érdekeit képviselték, és szerették volna, ha Mórahalmon lenne számukra szórakozási lehetőség, elmondhatnák a véleményüket a város működéséről, fejlesztéséről, és egyáltalán részt kívántak venni a közösségi életből a településen.

Cacao2A Mórahalmi Ifjúsági Szervezet 2008. szeptember 18-án tartotta indító megbeszélését a Cacao Club ifjúsági házban. Célul tűzte ki, hogy a városi ifjúsági élet felrázása érdekében ősztől kezdődően programokat szerveznek. A lelkes csapat számos ötletet vázolt fel, de emellett kiemelten fontosnak tartották a helyi fiatalok igényeinek megismerését is. Munkájukat ifjúsági referens alkalmazása és a Cacao Club ifjúsági házként történő újbóli megnyitása segítette.