Apróságok

“Itt minden érted van, érezd jól magad!”

Mórahalomi Napköziotthonos Óvoda

OviMórahalom óvodája nagymama korú már – több mint 70 éve ad otthont a kicsiknek. Ez a mama épp oly jó, és gondoskodó, mint az igaziak: játszani engedi csemetéit, de közben észrevétlenül gondoskodik arról, hogy fejlődjenek, ügyesedjenek, okosodjanak. Vigyáz egészségükre, és arra is ügyel, hogy a kicsik is vigyázzanak a környezetük egészségére. Meséiben, játékaiban belopja a hagyományokat, az ünnepeket, és szokásokat az apróságok tarisznyájába, hogy ha tőle elszakadva továbbindulnak, meglegyen az alap, a biztonság, amire támaszkodhatnak.Az óvoda igazodva a kor körülményeihez és kihívásaihoz, nagy hangsúlyt fektet a tevékenységközpontú fejlesztésekre. A kisgyermekekkel való foglalkozást a gyermekközpontúság határozza meg, így fontos szerepet kap a szabad játék biztosítása, ugyanakkor a társadalmi szocializáció, az értelmi és érzelmi kompetenciák fejlesztése is.

Az intézmény magáénak tudhatja a „Boldog Óvoda” elnevezésű oklevelet, amelyet olyan óvodák kaphatnak meg, amelyek különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kicsik számára örömteli és élményekben gazdag programokra és tevékenységekre.

Amire büszkék:

 • rendszeresen megtartott óvoda-bálak, amely jótékonysági rendezvény bevétele a gyermekekre fordítandó (eszközök, programok, kirándulások);
 • színes rendezvények, családi napok különböző ünnepekhez kötődve (Márton nap, gyermeknap, stb);
 • vers és mesemondó versenyek;
 • zöld óvoda

 

A mórahalmi óvoda története

Az immáron 80 éves múltra visszatekintő első óvoda a második világháború kitörése előtt, 1938 nyarán nyitotta meg a kapuit a mai Honvéd utca 7-es szám alatt található épületben. Az óvoda megnyitásában nagy szerepet vállalt Kabdebó Endréné, aki egy 8 fős kis csoporttal kezdte meg az óvónői munkáját. Az óvoda hírét nyilván el kellett vinni az emberekhez, ezt a feladatot látta el Sipeki Balázs Margit, aki házról-házra járva ismertette meg a helyiekkel a gyermekmegőrzés lehetőségét. Sipeki lelkiismeretes munkájának köszönhetően, pár év alatt 50-60 fős csoport gyűlt össze az óvoda falai között. A második világháború derekán, 1942-ben vette át az óvoda vezetését Szerényi Júlianna. Az a Szerényi Júlianna, akinek a neve szinte „egybeforrt” az óvodáéval, hiszen megközelítőleg 3 évtizeden keresztül irányította az óvoda életét. Az óvodavezető munkáját nagyban segítette Póka Györgyné, aki dajka és szakácsnő volt.

1950-ben történt az első költözés, amikor az intézmény a Szegedi útra helyezte át a székhelyét, ahol mintegy három évtizedet töltött egészen 1970-es évek végéig. Az újabb költözés oka nem más, mint az épület szűkös befogadóképessége volt, s a következő helyszín már az Egyenlőség utcában lett kialakítva.  Fontos megjegyezni, hogy ennek az épületnek a létrehozásában meghatározó szerepet vállaltak azok a civilek, akik jelentős társadalmi munkát végezve hozzájárultak ahhoz, hogy a kor igényeinek megfelelő óvoda jöhessen létre. Az Egyenlőség utcai óvoda már 75 gyermek állandó befogadására volt képes, ráadásul ez az épület tovább lett bővítve egy új épületszárnnyal is. Az óvoda új épületrésze – amelynek az alapkövét még Göncz Árpád köztársasági elnök rakta le – már 200 gyermeknek tudott helyszínt biztosítani.

 

Huncutka Bölcsőde

BölcsödeHa az ovi a nagyi, akkor a Huncutka a dadus. Aki felügyeli a még ügyetlen lépéseket, segít hozzászokni a szabályokkal teli világhoz, ami ebben az életkorban bizony sok-sok feladat elé állítja az ember gyerekét, és ha kell, akkor vigasztal és ringat, hogy a picik nyugodtan és pihenten tudják folytatni a felfedező útjaikat. Szolgáltatásit úgy szervezi, hogy lehetőleg megtalálja a szülő a neki leginkább megfelelő formát gyermeke elhelyezésre, ezért a bölcsődei férőhelyek biztosítása mellett családi napközit és játszóházat működtet.

Honlapjának elérhetősége: huncutka-huncimano.morahalom.hu/

 

Biztos Kezdet Napsugár Gyerekház

Biztos KezdetA gyerekház olyan fészek, ahová a (0-3 éves) babák az anyukájukkal együtt mehetnek. Sokféle ingyenes lehetőség és élmény várja a látogatókat, amelyek alapvető célja, hogy a gyermekek képességeit különböző játékok segítségével lehessen fejleszteni.

A tevékenységek között, amelyek ott várják őket, a következő izgi dolgok sorakoznak:

 • Mondókás Móka ölbeli játékokkal, hangszerekkel
 • Játékos mozgásfejlesztő torna gyerekeknek
 • Kreatív, kézműves foglalkozások gyerekeknek és szülőknek
 • Babamasszázs a legkisebbek testi-lelki egyensúlyáért
 • Ünnepek, jeles napok megünneplése: farsang, húsvét, gyereknap, mikulás, karácsony
 • Közösségépítő programok, kirándulások szervezése: fürdő napok, kerékpáros kirándulás, maszatoló nap
 • Igény szerint tanácsadás, előadások szervezése a szülők érdeklődésének megfelelően.

A Napsugár Gyerekház igen jól felszerelt, ráadásul barátságos, érdekes környezetben – talpraesett, segítőkész és vidám felnőttekkel, – és egy csodás csapattal várja a családokat. Így mindenki számára biztosítani tudja a professzionális szolgáltatásokat és a kellemes élményeket.