A sport terei

Móradombi sportcsarnok

Moradombi2016. május 25-én tették le a Móradombi Sportcsarnok alapkövét, amelyet 2017. január 17-én adtak át. A csarnok a Tisza Volán SC és a Mórahalmi Városi Önkormányzat együttműködésében, egy sportfejlesztési program részeként készült el. A sportcsarnok részben az Önkormányzat és részben a Tisza Volán SC tulajdonát képezi. A mórahalmi önkormányzat a homokháti kistérséget kiszolgáló sportkomplexum kiépítését is tervezi a közeljövőben, ezért a sportcsarnok mellé uszoda is épülni fog. A mintegy 508 millió forintos beruházás a város egyik külterületén fekvő – 0406/279 hrsz-ú – ingatlanon valósult meg. (Nevezetesen a Móradomb krt-on, a labdarúgó pályák és a Mini Hungary Park között.)

Az 1900 m2-es sportcsarnok egy szabványos méretű pályával rendelkezik, ahol a kézilabdán kívül számos más sportág is űzhető. Vitathatatlan, hogy a létesítmény egyértelműen hasznára válik a városnak és a gyermekeknek is, hiszen a különféle versenyeknek, sporteseményeknek és a mindennapos testneveléshez is tökéletes helyszínt biztosít.

Sportcsarnok

SportcsarnokA Zákányszéki úton található létesítmény nem az első sportcsarnok Mórahalom városának fennállása során. Az elsőnek még 1958-ban húzták fel falait, bontott anyagból, társadalmi munkában, ami nem a legtökéletesebbre sikeredett. Nem bírta sokáig a megpróbáltatásokat, 1964-ben – mivel életveszélyessé vált- be kellett zárni kapuját. Sokat kellett várni az új épületre, de 1989 nyarán – Mórahalom várossá nyilvánításának évében – sort kerítettek a szinte minden igényt kielégítő sportcsarnok átadására.

A létesítmény 18 x 31 méteres, műanyag borítású küzdőtérrel, 125 személyes lelátóval, öltözőkkel, szertárral, irodával, raktárral és egyéb szociális, kiszolgálóhelyiségekkel rendelkezik. Megépítése óta több felújításon esett át az épület. Először 2008-ban akadálymentesítették, majd 2012-ben kicserélték a nyílászárókat, lámpatesteket, korszerűsítették a fűtést és a küzdőtér falainak újra festése – egészségügyi és esztétikai szempontból is – időszerűvé vált. A terem felmérhetetlen hasznát főként az általános iskola tanulói élvezhetik nap, mint nap, de számos sporteseménynek ad otthon az épület.

Futó-Dobó Lovasközpont

A mórahalmi lovasközpont 2012 novemberében nyitotta meg kapuit, amelyet a több évtizedes tapasztalattal rendelkező M és Társa Szabadidő és Sportegyesület lovas klubjaként kezdett el üzemelni. 2015-ben pedig új üzemeltetőre lelt a Lovasközpont, amelyet a Thermálgyűrű Kft. vett át. A lovasközpont létrehozásának alapvető célja az volt, hogy fejlesszék a környékbeli lovas turizmust és kultúrát, illetve megalapozzák és kineveljék a helyi utánpótlást.

A Futó-Dobó Lovasközpont, több mint kétezer négyzetméteren, Szegedtől 20 km-re, az M5-ös autópálya Szeged-Nyugat lehajtójától 12 km-re, Szeged irányából megközelítve az 55-ös főútvonal jobb oldalán, közvetlenül Mórahalom városhatára előtt, a Mini Hungary Park környezetében található.

 A lovasközpont:

 • fedeles lovardával (70X25m, 324 fős ülőhely)
 • versenyzésre alkalmas ovál és díjugrató pályákkal,
 • lójártatógéppel,
 • istállókkal (8 és 11 boxos),
 • karámokkal,
 • oktatótérrel,
 • kiszolgáló helyiségekkel
 • teljes körűen és minden igényt kielégítő módon felszerelt.

A rendezvényközpont galopp pályája többek között a 2012-es évi Dél-Alföldi Vágta helyszínéül is szolgált. Nyaranta induló táboraikban minden megtanulható, amit érdemes tudni a lovakról, lásd a hivatalos közlést: életükről, anatómiájáról, szerszámozásról, etetés-itatásról, ló fürdetésről, lovaglásról, stb.” A táborok a hétköznapok mindegyikén biztosítják az önfeledt szórakozást, kikapcsolódást, és a szervezők külön figyelmet szentelnek annak is, hogy minden korosztály a fizikai méreteihez illeszkedő lovon tudjon lovagolni.

2015 augusztusa óta a Lovasközpont fedeles Lovardájában (Patkó Lovas Színház)

a Nemzeti Lovas Színház tart előadásokat, s a 2018-as esztendőben már a negyedik évadja kerül megrendezésre. 2016 szeptemberétől lovász képzés gyakorlati helyszínéül is szolgál a Lovasközpont. Továbbá a Lovasközpont a lovas sportok szerelmeseinek kínál kikapcsolódási lehetőséget. Többek között lehetőséget kínál az érdeklődők számára – előre egyeztetett időpontban – hétfőtől szombatig lovaglás vagy fogathajtás oktatásra, lovagoltatásra.

 

A Futó Dobó Lovasközpont szolgáltatásai:

 • Lovaglás-sétáltatás
 • Futószáras lovaglás                           
 • Játékos lovaglás pónilovon
 • Lovas oktatás
 • Fogathajtás oktatás
 • Osztálylovaglás
 • Tereplovaglás
 • Lovas torna
 • Fogatozás
 • Lovas táborok
 • Versenyekre felkészítés
 • Bértartás
 • Tisza túra
 • Fedeles lovarda
 • Terápiás lovaglás

Sportkomplexum

A főbb sportlétesítmények: Móradombi Sport- és Rendezvénycsarnok, Strandlabdarúgó pálya, továbbá a Sport és Labdarúgó Centrum műfüves és élőfüves pályái.

2014-ben hozták létre a város külterületén fekvő Szent János térségben, a Móradomb körúton. A 2014-es év és környéke igen meghatározónak bizonyult a mórahalmi Szent János térség területén, hiszen a sportkomplexum kialakítása mellett, ekkor állt építés alatt a történelmi Magyarországot szimbolizáló Mini Hungary Park is. A munkálatokról általános közlést ad. A beruházás részeként a mű- és az élőfüves küzdőtéren kívül a létesítményben helyet kapott két 100 férőhelyes lelátó, öltöző, labdafogó háló és öntözőrendszer, továbbá egy olyan világítástechnika, amely segítségével esti mérkőzéseket is rendezhetnek. A területet 800 méter kerítés határolja. Itt kapott helyet egy 205 m2-es edzőterem, amely válogatott, professzionális gépparkkal, gyereksarokkal és büfével is rendelkezik.

UszodaA fejlesztések legutóbbi részeként, 2018 nyarán indult el egy 2000 nm-es sportuszoda építése is. Az uszoda egyaránt helyet fog tudni biztosítani a különféle versenyeknek s az úszásoktatásnak is. Fűtését környezetbarát módon, megújuló energiával, pontosabban termálvízzel biztosítják.