Futni, ütni, lépni

Tájfutás, a családi zöldsport Mórahalmon

2011-ben Mórahalmon és a környező erdőkben rendezték az ötnapos Hungária kupa nemzetközi tájékozódási futó versenyt, ahol az egyik kategória versenyzője épp a helyi általános iskolában kezdett testnevelést tanítani. A versenyre készült tájfutó térképek óriási lehetőséget nyújtottak a sportág alapjainak megismertetésére, megszerettetésére. Gyorsan kialakult egy kis lelkes csapat, akikkel eleinte a környező megyei versenyekre jutottak el, és értek el egyre több dobogós helyezést. Bár ebben a sportágban már az is nagy siker, ha a kezdő versenyzők egyedül tudják teljesíteni a pályájukat.

A versenyzéshez szükséges egyesületi hátteret a Victória SE vállalta, új szakosztályként befogadták a tájfutókat. A gyerekek után egyre több szülő is kipróbálta magát, és találta meg azt a mozgásformát, amit a családdal együtt, természetben, élethosszig lehet élvezni, életmóddá alakítani. Szerencsiné Csamangó Jusztina vezetésével már az 5. versenyszezonban vesznek részt a mórahalmi tájfutók az ország különböző részein. Sőt, a Szegedi Vasutas SE támogatásával a legjobb versenyzőink Svájcba, Lengyelországba, Szlovákiába, Csehországba is eljutottak versenyekre, edzőtáborokba. Egyre jobban felfigyelnek ránk, hiszen egyre több korosztályban hangzik el Mórahalom neve az eredményhirdetéseken.

Ebben az összetett sportágban a terephez, pályához, térképhez, időjáráshoz, esetenként pedig az ellenfelekhez való eredményes alkalmazkodás egyaránt a siker kulcsát képezi, tehát mind fizikailag, mind szellemileg próbára teszi az embert./simple_tooltip] Más sportágakhoz viszonyítva is kiemelkedő jelentősége van az összetett döntési, problémamegoldó és tájékozódó képességeknek. A versenyzők tanítása nagyon sok energiát kíván: terepismeret kell hozzá (különösképpen az éjszakai versenyekhez), pályákat kell tervezni, megrajzolni egy speciális programmal, esetleg kézzel, pontokat kirakni, sokat utazni, nomád körülmények között aludni, étkezni. (Amennyiben tájfutás oktatással foglalkozunk, akkor mindenképpen hasznos ezzel a jól illusztrált, segítő szakkönyvvel megismerkednünk: Hegedűs Ferenc és Zelei Ferenc: Módszertani kézikönyv a tájékozódási futás oktatásához. A kiadvány készült a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének megbízásából, 2014-ben. A digitalizált verzió itt olvasható: A tavaszi és őszi időszakban szinte minden hétvégén versenyekre kell utazni, amit az önkormányzat és a szülők támogatásával, összefogásával lehetett megvalósítani. A sok szép eredmény, a jó kis közösség azonban elfeledteti a nagy erőfeszítést.

Sakk sportág mórahalmi képviselői 1960-as évektől napjainkig

SakkA helyi sakktörténet leírását Kois Jánosnak köszönhetjük, aki egy 2016.07.01-én írt e-mailben jutotta el eme sorokat a Könyvtár számára. A leírást változtatás nélkül közöljük.

„A sakkal, Mórahalmon az 1960-as évek vége felé ismerkedtem meg, amikor a Mórahalmi Általános Iskola hirdetett versenyt. Erre készülve gyakoroltunk iskolatársaimmal. A szabályos bábu felrakás, lépések a figurákkal még sokáig tanulandó téma volt. A házunk udvarán nyaranta a szomszéd gyerekekkel az eperfa hűvösében, egy székre felállított fa készlet, előtte sámlikon ülve, maga volt a csatatér. A rádióban közben hallgattuk a Robert Fischer- Borisz Szpasszkij sakkvilágbajnoki döntőt 1972-ben.  Az akkori mórahalmi felnőtt sakkozókat személy szerint is ismertem, az eredményeiket nem és a kapcsolatot sem kerestem velük, hiszen a mi játéktudásunk nagyon minimális volt akkor.

Íme a névsor: Gagó József, Mócsán Péter pékmester, Szépe József cipészmester. Elkerülve Mórahalomról, nem követtem az itteni sakk életet, azonban a sors úgy hozta, hogy az ezredforduló környékén újból mórahalmi lakos lettem, ekkor keresett meg Molnár Jenő helyi sakkozó, Mórahalom, megye II. sakkcsapat tagja, később Szatymaz, megye I. csapat sportolója, hogy kapcsolódjak be az itteni sakkcsapat tevékenységébe. Mivel már sok éve nem sakkoztam, volt mit gyakorolni, felkészülni a megye II. amatőr bajnokságra. Kértem, hogy tájékoztasson a helyi sakkozókról és a bajnokságban résztvevő csapatokról. Elmondása szerint a mórahalmi csapatban ekkor, 1998 környékén sakkoztak: Szűcs István, Lázár Zoltán, Molnár Pál, Molnár Jenő, Molnár Elek, Vass Dezső, Meleg Szilveszter, Szabó B. István, Makra István. Új csapattagok lettek: Kovács Zsolt, Újházi Mihály, Újházi Ádám, Kois János, Császár Zoltán, Dr. Pipicz Márton, Pipicz Illés, Kátai Csaba, Magyar Tamás, Judik Attiláné Mohai Erika. Idegenlégiósok tagok nevei: Veres Sándor (Ásotthalom), Antal Mihály (Szeged), Tumbász Péter (Röszke), Balogh Mihály (Üllés), Márki Ferenc, Márki Ferencné (Zákányszék). Az akkori bajnokságban résztvevő csaptok: Üllés, Kiskundorozsma, Budalakk- Szeged, Szatymaz, Röszke, Algyő, Sándorfalva, Baróczy Géza SE, Domaszék, Zákányszék, Meritun SE Szeged.

Játékhelyeink Mórahalmon: Sarki vendéglő, Négyes vendéglő, Bástya Nyugdíjas Klub, Móra Ferenc Általános Iskola, Cacao Club.

Aranyszöm Rendezvényház. Meghívásos versenyek helyszínei: Ruzsa, Üllés, Hódmezővásárhely, Deszk, Tiszasziget, Röszke, Zákányszék, Szeged, ahol a Széchenyi téren Lékó Péter és Ács Péter nemzetközi sakk nagymesterek szimultán versenyén vettünk részt.”

Mórahalom versenyeredményei csapat és egyéni szinten a 2000. évtől: Megye II. bajnokság: a csapat volt I, II, III. és IV. helyezett is 2000- 2013. között. Egyéni eredmények: Molnár Jenő Mórahalom város bajnoka, Kois János az üllési Viktor – kupa sakktorna II. helyezettje volt 2000-ben. Újházi Ádám és Újházi Mihály több nemzetközi verseny győztese. Újházi Mihály magas szintű sakkozó lett.

Kistérségi kupát rendeztünk Mórahalmon, ahol az eredmények:

  1. helyezett: Hódmezővásárhely,
  2. Mórahalom,
  3. Makó,
  4. Szatymaz,
  5. Kistelek

A felnőtt sakk élet mellett ifjúsági sakkoktatás is folyt az általános iskolában. Oktatók: Újházi Teodóra, Mikó Valér. Az oktatás mellett számtalan versenyen vettek részt eredményesen. Mórahalom városa támogatta a sakk szakosztályt sok éven át a Városi Sportszövetségen keresztül. Köszönet érte! A jelen: rendszeres edzések hetente két- három fő részvételével zajlanak, a kis létszám miatt nem tudunk benevezni csapatversenyekre. A meghívásos egyéni versenyeken többnyire továbbra is részt veszünk.

Mórahalmi Judo SE

JudoA helyi dzsúdó nem régi múltra tekint vissza, hiszen csak pár éve, 2014-ben jött léte az egyesület. Napjainkra már elmondható, hogy 50 fő körüli taglétszámmal büszkélkedhetnek a dzsúdósok, ráadásul a legtehetségesebb fiatalok különféle versenyek állandó résztvevőivé is váltak. S mivel a mórahalmi dzsúdósok már országos sikereket is elkönyvelhetnek, így azt is megállapíthatjuk, hogy sikeresek a felkészüléseik. Az egyesület elsősorban az utánpótlás-nevelésre szakosodva jött létre (pontosan emiatt nyitottak a dzsúdózni vágyó ifjúság számára), ugyanakkor a széles körű érdeklődésre való tekintettel nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is tartanak edzéseket. Az egyesület 2018 januárjának végén immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Molnár Franciska Emlékversenyt, amelyen 3 ország több mint 300 sportolója mérte össze a tudását.

Az önkormányzat által is segített klub elnöke – az egyébként korábbi főiskolai és egyetemi bajnok – Csiszár Dániel lett, a szakosztályvezető, egyben felnőtt- edző Krajkó Zoltán, a fiatalok munkáját Nagybata Mihály irányítja, illetve elnökségi tag még Csaba Ildikó és Szabó Konrád is. Az egyesület céljai világosak, a dzsúdó, mint sport vonatkozásában Csiszár Dániel a következőket nyilatkozta: Egy válogatott kerettag kinevelése, valamint az általános iskolába való bekerülés, elsősorban az eséstechnika elsajátítása miatt.”