Ugrik, lendít

Ugrókötelesek

A mórahalmi ugrókötelesek története 1997-ben indult. Martyin Lászlóné, a helyiek körében csak Detti néniként ismert és tisztelt pedagógus volt az, aki megalapozta és felépítette az ugróköteles iskolát. Egyik visszaemlékezésében azt írja, hogy ’97-ben az újszegedi sportcsarnokban volt egy bemutató, amely olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy azonnal beleszeretet ebbe a sportba.

UgrokötélA kezdeti évek a hobbiszerű időtöltést jelentették, majd 2002 jelentette az első mérföldkövet, hiszen ekkor jelentek meg a lányok az első versenyen, ahol megszületett az első érem – a későbbi Európa- és Világbajnok – Farkas Csamangó Petra jóvoltából.

Napjainkban egyre népszerűbb ez a sport, és igazi erejét mutatja az is, hogy nagyon közösségformáló hatással bír, hiszen ahogy Detti néni is elmondta, a lányok csapatokban is nagyon sikeresek nemcsak egyéni számokban. 2003 volt a következő fontos állomás, amelytől kezdve minden országos bajnokságon megjelentek a kötélugrók. Innentől kezdve elmondható, hogy gyakorlatilag nincs olyan országos bajnokság, ahol nem áll(t) a dobogón egy-egy mórahalmi. Ráadásul a nemzetközi szintű versenyzőink száma is évről-évre növekszik. A sportolók életében újabb nagy fordulópont volt, hogy 2008 óta ott vannak minden jelentős európai és világbajnokságon. Sőt mi több, rendszerint mindig éremmel zárják a különféle megméretetéseket. Amennyiben konkrét adatokkal kívánjuk alátámasztani a mórahalmi ugrókötelesek sikerességét, akkor a következő – nem teljes(!) – lista igen beszédes:

 • 2007:  Hollandia, csapat EB:      (2 csapattal) 1 ezüst, 1 bronz és két 6. hely
 • 2007:  Párizs, DD Világkupa:     (1 csapattal) 1 arany
 • 2008:  Dél-Afrika, VB:  (1 fővel) 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz
 • 2008:  Magyarország, egyéni EB: (1 fővel) 2 arany, 2 ezüst
 • 2009:  Svédország, Csapat EB:  (2 csapattal) 1 arany, 2 bronz
 • 2009:  Párizs DD Világkupa:       (1 csapattal) 1 arany
 • 2010:  Anglia, VB:          (3 csapattal, 5 egyénivel) 2 arany, 7 ezüst, 2 bronz
 • 2010:  Belgium, Egyéni EB: (1 fővel) 3 arany, 1 bronz;  a mórahalmi Farkas Csamangó Petra Európa-bajnok lett!
 • 2011:  Magyarország, csapat EB:  (4 csapattal) 10 érem, 3 arany, 3 ezüst, 4 bronz
 • 2012: Amerika, Florida, VB: (1 fővel)  1 arany, 1 ezüst, (1 csapattal) 1 Bronz
 • 2013: Dánia, EB:  4 bronz (csapat)
 • 2014: Hong Kong, VB:  1 arany, 1  4. hely, összetettben 11. hely
 • 2015: Franciaország, World Jump Rope Championship: 4 arany, 2 ezüst, 5 bronz, 10 szalag (a 4. és 5. helyezett kapja)         

A világszinten kimagasló versenyről való hazatérést követően egy állófogadás várta az ugróköteleseket; a videóban megszólal az esemény szervezője, Malmosné Borsi Edit tanárnő, Martyin Lászlóné edző és Farkas Csamangó Petra sportoló is.

Természetesen a kimagasló sikerek nagy árat is követelnek, hiszen óriási munka áll a háttérben. Gondoljunk csak bele, hogy az iskola és vagy a munka mellett sokszor heti 7-8 edzésen kell részt venniük a sportolóknak! Edzőtől és versenyzőtől is sok-sok feláldozást, kitartást és akaratot igényel az eredményesség, de mint láthatjuk, a kemény munka meghozza édes termését. Az ugrókötelesek teljesítménye láttán, e sorok szerzője megemeli a kalapját s további sok sikeres évet és versenyt kíván a sportolóknak!